Anmeldelse af Bellmandagen 2021

Bellmandagen på Sophienholm blev med en truende vejrmelding ikke i år på Sophienholm. I stedet blev arrangementet flyttet til Store Kapel på Gyrithe Lembkes Vej.
Som kompensation for de smukke omgivelser på Sophienholm blev vi festligt modtaget af Det Harmoniske Selskab, der spillede udvalgte melodier af Bellman foran indgangen. Så var stemningen lagt.
Konferencier var operasanger Steen Nordberg- Nielsen, der på bedste vis introducerede og førte os gennem det omfattende program og deltog selv med fortolkning af Fredmans Epistel nr. 32 og sammen med 3 andre i sangen Op Amaryllis , der opfordrer til at nyde livet, glæden og kærligheden, der er et gennemgående tema i alle Bellmans tekster. Sisi Cohrt og Anna Carina Sundstedt sang duet om Ulla Winblad og Bacchus, men henviste også til Bellmans interesse for og inspiration fra Mozart. Hans Brodersen gjorde i sit indlæg opmærksom på Bellmans aktualitet også for et moderne menneske med vore dages udfordringer.

Det absolutte højdepunkt i eftermiddagens koncert var imidlertid den svenske sanger og skuespiller Daniel Sjöberg, der sammen med guitaristen Ole Ornered fortolkede Bellman på ypperste vis.
Sjöberg indledte med en lille monolog om sin tolkning af Bellman, der sidst i livet sad i fængsel, forgældet og med eftertanke på sit liv og sine venner. Bellmans livsglæde og ”fandenivoldskhed” fik vi et fint indtryk af gennem fortolkningen af Epistel nr. 2: ”Nå skruva fiolen”. I epistel 71. ”Ulla min Ulla” og epistel 82: ”Vila vid denna källa”, der kom lige efter tolkes livsglæden mere poetisk og med understregning af naturen som baggrund. I ”Vila vid denna källa” bliver den dystre tanke om døden dog også understreget.
Ved sit valg af Bellmans tekster og i høj grad gennem sin fortolkning af disse fik Sjöberg givet et fint udtryk for, hvor alsidig Bellman er. Bag overfladen som den lystige drikkebroder ligger alvoren. Og så er musikken vidunderlig at lytte til.
Kort sagt det var en fin eftermiddag med Bellman.
En tilhører: Vibeke Jørgensen

Til index/top