Fredmandagen, 17. november 2017

Fredmandagen: Substans, litteratur og skønsang, 17. november 2017:

Af Dorte J. Thorsen

Efterårsmørket lå rugende udenfor Gentofte Hovedbiblioteks ruder i Hellerup, da SBiD, Selskabet Bellman i Danmark, fredag d. 17. november afholdt den årlige Fredmandag med et program, som bød på både foredrag, sang og fællessang.

Inden det hele startede holdt den nuværende formand Henrik Bøggild dog en hyldesttale til selskabets stifter og tidligere formand Søren Sørensen, der nys er fyldt 80 år. Det samme er hans hustru, og de to har også lige fejret diamantbryllup, så det var en særdeles velfortjent blomsterbuket, som Søren Sørensen fik overrakt.

Derpå gik programmet i gang, og vi startede med fællessangen ”Carl Michael drog aldrig mod vest”, som gik på melodien fra FS38 ”En Potifars hustru”.

Og så tog vi ellers afsæt og blev hvirvlet rundt i en vekselvirkning mellem netop Søren Sørensens levende formidling af Bellmans liv og virke samt Anna Carina Sundstedts skønsang, hvilket viste sig at være en levende og god kombination. Bellman er også både ord og musik, og selvom de hver for sig er unikke, så hæver begge sig op til en højere sfære, når de som på årets Fredmandag får lov til at vandre side om side. Ja, tilmed danse – for Søren Sørensen og Anna Carina Sundstedt nåede også en lille sving-om under den sidste fællessang.

Men inden sad vi altså dér særdeles velfornøjede og hørte om Fredman-figuren, om Bellmans prosa, som er uden sidestykke i nordisk litteratur, om Bellmans liv og sidste tid, om Bellmans arbejder. Søren Sørensen læste også højt fra sine bøger, både ”Sisofys i Slotsvagten” og ”Sophienholmsonetter”. Og indimellem sang Anna Carina Sundstedt ”En vacker afton Movitz satt Bekymrad och allena” samt ”Är mödan värdt at vara til”.

Vi sang også FS26 ”Fredmans begravning” som fællessang – samt en pastorale af Søren Sørensen på melodien fra FE80 ”Liksom en herdinna”. Den er skrevet med tanke på en vis dame og hedder ”Til Else”, og kan læses andetsteds i dette blad.

Nævnes skal også styrelsesmedlem i SBiD Flemming Klyver, der hele aftenen spillede særdeles fremragende på klaveret, og som er i besiddelse af et imponerende mod, da han uden at tøve kastede sig over at spille melodier, som han ikke havde prøvet før – også her var resultatet eminent.

Fredmandagen 2017 blev dermed i ord, toner og sang en aften med substans. Det er derfor også med glæde og forventning, at vi i SBiD ser frem mod jubilæumsåret 2018, hvor vi skal fejre SBiD´s første kvarte århundrede, men selvfølgelig også Bellman selv – både i Danmark og på medlemsturen til Stockholm i maj.

Til index/top