Bellmandagen 2017

Søndag d. 13. august 2017 afholdt Selskabet Bellman i Danmark endnu engang den årlige Bellmandag, og det blev en af den slags Bellmandage, som man drømmer om: En bred vifte af skønne Bellman-viser sunget på både dansk og svensk i en ramme af strålende sol, blå himmel og hvide sommerskyer, mens hele Sophienholms grønne plæne var fyldt med glade Bellman-tilhængere.

En hurtig optælling viste også på den gode side af 400 mænd og kvinder med tæpper, madkurve, store smil og bragende klapsalver over et program, der var ligeså mangfoldigt, som kunstnerne var dygtige og engagerede i deres fremførelser af Bellmans sange og epistler.

Som det sig hør og bør var der først en fanfare, inden Selskabet Bellman i Danmarks formand Henrik Bøggild bød velkommen. Derpå holdt 2. viceborgmester og formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Lyngby-Taarbæk kommune Hanne Agersnap tale og foretog den højtidelige bekransning af Bellmans buste, der stod tæt ved scenen, som befandt sig ude i vandet.

Så det passede på alle måder perfekt, at den første fællessang efter lidt spas med og ved d´herrer Bøggild og Forsman var Fredmans Epistel nr. 25 ”Hvile ved denne kilde”.

Derpå tog Anna Carina Sundstedt og Henrik Metz over. Mens han spillede på klaveret, sang hun et udvalg af Fredmans Sange: Nr.35 ”Gubben Noach”, nr. 36 ”Gubben Lot och hans gamla fru”, nr. 38 ”En Potifars hustru”, nr. 41 ”Joachim uti Babylon” og nr. 43 ”Adams skål”.

Vi var altså i det sakrale hjørne, og der blev fortsat med Vokalsekstetten ClasSix, som sang salme nr. 5 ”En sol der lyste varm og skøn”og salme nr. 9 ”Et folk i dag en tornekrone”, men også Epistel nr. 81 ”Se vores skygge”, Sang nr. 47 ”Bacchus snøfted” og Sang nr. 21 ”Vi vakler”.

Så skiftede vi gear, da Teatret OPtimis kom på scenen. Sangen stod Allan Høier før, mens det var Allan Thorsgaard på guitar og Kjeld Steffensen på cello. De tre fremførte Epistel nr. 48 ”Solen skinner blank og trind”, Epistel nr. 68 ”Movitz i nat er der bal”, Epistel nr. 72 ”Strålende mø” og Epistel nr. 80 ”Som var hun hyrdinde”. Undervejs blev der også danset med publikum, da Allan Høier som en anden Fredman med flasken i hånden begav sig op på den grønne plæne. Det vakte selvsagt stor jubel.

Derpå var det tid til endnu en fællessang: Fredmans sang nr. 10 ”Drikke efter klokken tolv”, og så var der pause.

Efter pausen stod Ulla Winblads Kapel klar på scenen og underholdt med “Ett dygn med Ulla Winblad”, hvor vi fulgte den gode Ulla rundt i Stockholm, og således var med både inde i Gamla Stan, ude på Urvadersgränd på Södermalm og helt ude ved Haga Slott. Ulla mødte også såvel Bellman som sommerfugle på sin vandring. Vokal var Anna Kruse, mens det var Eva Malling på bas. Harmonika og klaver stod Nicholas Kingo for, mens det var Johannes Larsen på guitar, og Birgitta H. Olsson på fløjte.

Derpå var det tid til Jarl Forsman og Det Harmoniske Selskab, som består af Morten Kiernan på obo, Thorbjørn Kjærgaard på klarinet, Mike Cholewa og Frederik Olivarius på horn samt Henrik Bøggild på fagot. De fremførte Fredmans Epistel nr. 1 ”Skål både nat og dag”, Epistel nr. 2 ”Stem nu fiolen”, Epistel nr. 71 ”Ulla min Ulla”, Epistel nr. 12 ”Græd fader Berg”, Epistel nr. 79 ”Charon i luren tuder” samt Epistelen uden nummer ”Mutter porten er lukket”, som blev sunget sammen med ClasSix, og som satte et forrygende punktum for en formidabel eftermiddag.

Det vil sige: Allersidste punkt var fællessangen: Fredmans sang nr. 16 ”Er jeg født, så vil jeg leve”.

Bellmandagen 2017 var forbi. Eftermiddagen og augustsolen gik også på hæld, og vi drog glade, smånynnende og forventningsfulde hjem, for næste år er det SBiD´s 25 års-jubilæum.

Endelig skal nævnes, at de danske tekster var oversatte af Leif Bohn med undtagelse af de to salmer, som cand. mag Palle Thilo har oversat. Samt at musikken til salmerne og den sidste sang ”Mutter porten er lukket” var komponeret af Henrik Bøggild.

På styrelsens vegne vil redaktør Randi Larsen også gerne sige tak til Dorte Jepsen for det store arbejde hun gør år efter år med at gøre Bellmandagen på Sophienholm mulig.

Referat: Richard Erskine, mangeårigt medlem af SBiD, Henrik Bøggild, formand for SBiD og Dorte J. Thorsen, medlem af SBiD´s styrelse.

Til index/top