Store Bogdag på Hald Hovedgård, 30. maj 2015

Besøg hjemmesiden for St. Bogdag 2014 her: Store Bogdag

Den traditionelle Store Bogdag på Hald bryder en af traditionerne. De skriver selv:

St. Bogdag på Hald holder flyttedag.
Siden 2003 har bog- og litteraturfestivalen St. Bogdag på Hald været afholdt inde og (mest) ude på Hald Hovedgaard en lørdag først i august.

Det er gået godt alle år, men nogle år har det været noget af en vejrmæssig udfordring, at gennemføre et (hovedsagligt) udendørsarrangement på sådan en augustlørdag. Nogle gange (mindst 3) er afviklingen af St. Bogdag så at sige druknet i augusttropisk styrtregn, og det har ikke været sjovt.

Nu er vi dykket ned i de meteorologiske statistikker for 2003-2014 og der set, at den gennemsnitlige mængde af regn på en lørdag i begyndelsen af august har været 3 gange større end på en tilsvarende lørdag i slutningen af maj. Den slags falder vi for på Hald. At gennemsnittet af maksimumtemperaturer på tidlige augustlørdage har været lidt højere end tilsvarende for sene majlørdage, ser vi stort på, mens det faktum, at det gennemsnitlige antal solskinstimer kun var halvt så stort på de bemeldte augustlørdage i sammenligning med majlørdagene, er vand på vores mølle.

Konklusionen er entydig: 2015 flytter vi St. Bogdag på Hald fra begyndelsen af august til slutningen af maj.

I 2015 afholdes St. Bogdag på Hald således lørdag den 30. maj kl. 10-17.
Der er andre fordele end det vejrmæssige ved at flytte St. Bogdag fra august til maj. Bl.a. vil planlægningsfasen op til St. Bogdag ikke ligge midt i sommerferien, ligesom St. Bogdag i maj ikke længere vil falde sammen med andre store lokalt baserede kultur- og sportsarrangementer. 
PS: vi er ikke uvidende om, at der i det litterære miljø arbejdes på at holde en stor litterær prisgallafest i København fredag den 29. maj 2015, men sådan er det bare. Der er ikke mange lørdage i slutningen af maj at tage af; nu blev det denne”.

Selskabet Bellman i Danmark var, i samarbejde med Blicher Selskabet, at finde iblandt de litterære selskaber.

Web-redaktionen skriver:
Man kan sige meget om statistik. Årsagen til flytningen af arrangementet fra august til maj var, ifølge research foretaget af Store Bogdag gennem de meteorologiske statistikker for 2003-2014, at der er 3 gange så stor chance for sol i maj. Til gengæld er temperaturen nogle grader lavere. -Og det holdt! Dog kun fordi vi havde den vådeste maj siden 1983 (kilde: dmi.dk).
Formiddagen var våd og blæsende, og det klarede op i løbet af eftermiddagen, så 2/3 af dagen var vejret godt. Takket være de opstillede telte og pavilloner blev det gennemført som på en normal august-dag.
Ellers kan fremmødet siges at være lidt mere beskedent end normalt. De, der trodsede vejret fik nu en god og indholdsrig dag, og hvis maj bliver efter det gode gennemsnit til næste år, er det stadig en tur værd at komme der. 

På redaktionens vegne
Flemming Pedersen

Til index/top