Fredmandagen 2014

BELLMAN og HERREGÅRDENE
Foredrag ved forfatteren Søren Sørensen blev afviklet tirsdag den 18. november 2014 kl. 19.30
Københavns Universitet Amager, Njalsgade 120, bygning 27, lokale 27.0.09 

Bemærk: Bellman og herregårdene har fået sin egen underside her.

Hässelby Slott nordvest for Stockholm


Find vej: Metroen til Islands Brygge, her fra 5 min. til fods. 
Bus 5A fra Hovedbanen,Tivoli, til Amager Fælledvej, derfra til fods ca. 10. min.
Eller: Bus 33, der afgår fra H.C. Andersens Boulevard til stoppested ved Amager Fælled Skole, derfra få minutter til fods.

Havde H.C. Andersen svanehals og svømmefødder? …Red han på en gedebuk?

Det er der næppe nogen, der tror. Men det er såre udbredt at forveksle Carl Michael Bellman med hans litterære hovedfigur Fredman og tillægge digteren de egenskaber, som han har udstyret sin figur med.
For Selskabet Bellman i Danmark er det en opgave at bekæmpe denne fordom, og trods det at selv guderne kæmper forgæves mod dumheden / uvidenheden, så skal den bekæmpes, hvor og hvornår den optræder. Selskabets foredrag og udgivelser er våben i denne kamp. Det gælder også når forfatteren Søren Sørensen holder dette foredrag om Bellman og hans kontakter til adel og godsejere på Upplands mange herregårde.
Arrangeret af Selskabet Bellman i Danmark
Kommentar efter afholdelse af Fredmandagen på KUA:
Man kan vel sige at tilhørerskaren var beskeden (se længere ned), men de trofaste fik for det første at høre et lille, men aldeles bevægende sangprogram fremført af Karen Nordentoft akkompagneret af vor formand, blandt andet den dejlige epistel 71, ”Ulla min Ulla, säj, för jag dig bjuda….” Og formanden fortsatte aftenen med et indholdsrigt og fornøjeligt foredrag om Carl Michaels liv og tilværelse som det formede sig i forbindelse med omegnens herregårde og sammen med deres beboere – med den pointe, at man tager fejl hvis man forestiller sig at Bellman fandt sit publikum blandt de krogæster og nattevandrere, som skildret i epistlerne – havde han villet give sine numre i kromiljøet, var han straks blevet sat på porten!

I til knytning til foredraget var der fællessang, ligesom det hele sluttede med at vi sang Carl Plougs ”Saa, nu er denne Aften gaa´t”. 

Det beskedne fremmøde havde sikkert sin årsag i placeringen af Fredmandagen på Københavns Universitets Amagerafdeling langt ude ad Njalsgade, oveni købet i en bygning som var vanskelig at finde, hvis ellers man var taget af sted. Men det viser noget om Bellmans styrke, at det alligevel – oven i købet i et stort, yderst nøgternt, kun halvt oplyst auditorium – blev så god en aften. Hans Lundsteen

Til index/top