Dansk-svensk digtaften i Frihedsmuseet, 13. marts 2013

Onsdag den 13. marts 2013 kl. 19
“Hälsning till Danmark da De Mørke Fugle Fløj”

Dansk-svensk digtaften i Frihedsmuseet  Arrangør: Dansk-SvenskForfatterselskab og Danskt – Svenskt Författarsällskap.

Digte af Otto Gelsted, Hjalmar Gullberg, Poul Henningsen, Pär Lagerkvist, Johannes Jørgensen, Kjeld Abell, Harry Martinson, Erik Lindegren, Halfdan Rasmussen, Jørgen Nash, Anders Österling, Ole Wivel og Morten Nielsen.

Oplæsere: lyrikere og litterater, bl.a. Stig Holsting, Helge Krarup, Ole Lillelund, Rikke Rottensteen og Søren Sørensen.

Lidt historisk:

Året 1940 var 200-året for Carl Michael Bellmans fødsel. Det blev markeret i Sverige som også i Danmark. Lorry dannede ramme om fine sangaftner, og fremtrædende litterater skrev kronikker i datidens dagblade. I Sverige udgav digteren Gunnar Ekelöf et smukt essay om Bellmans evne til som trolden at skabe guld af blade og afrevne grene, og forfatteren Sigurd Siwertz skrev i Bonniers Litterära Magasin en stor artikel, også den stadigvæk værd at læse.

Fem uger efter Bellmans 200-års dag blev Moskvafreden undertegnet mellem Sovjetunionen og Finland, og mange tænkte på Movitz som så Døden stå og slibe sit sværd ved dørtærsklen. Bare fire uger efter kastede tyske tropper sig over Danmark og Norge, det var den dag De mørke Fugle fløj/med motorstøj i Eskadriller over Byens Tage (Otto Gelsted), og den svenske digter Hjalmar Gullberg skrev sin Hälsning till Danmark.

I januar 1941 holdt Studenterforeningen og dagbladet Politiken en svensk uge i København, og både Ekelöf og Gullberg kom på besøg. Dramatikeren Kjeld Abell skrev epilogen, og et par måneder senere var der dansk uge i Stockholm. Bellman nævntes i Kjeld Abells digt, og man kan roligt regne med at Studentersangerne også havde hans værker på repertoiret.

Samrådet for de Litterære Selskaber afholdt 13. marts 2013 en dansk-svensk lyrikaften på Frihedsmuseet med oplæsning af digte på de to sprog af de digtere som i 40’erne skrev om det besatte Danmark og det neutrale Sverige. Så mange intellektuelle måtte søge tilflugt derovre i de år.    Selv om det ikke er Bellman, er det reflekser fra nogle år da man sang hans værker med stor indlevelse, man drak litterært sit glas ud, for døden ventede, bl.a. på Morten Nielsen.

Diktaturstaternes overfald på Finland i 1939 og på Danmark og Norge i 1940 vakte stærke følelser også i Sverige, og stærke følelser fremkaldte som altid stærke tekster. Danske digtere gik ind i modstandskampen, nogle måtte søge tilflugt i Sverige og skrev bl.a. Emigrantdigte (Gelsted); svenske digtere kunne vise deres støtte med de digte som de kunne skrive.

Et vendepunkt i verdenskrigen og i besættelsen af Danmark indtrådte i 1943.
70-året markeres med lyrik på Frihedsmuseet onsdag den 13. marts 2013 kl. 19.00.

P.s.v. Søren Sørensen, Samrådet for de Litterære Selskaber i Danmark

Til index/top