DVD: Bellman i Københavns Bymuseums Havesal

Erik Harbo synger Bellman i Københavns Bymuseums Havesal, med Lars Frederiksen på fløjte og Johan Poulsen på gambe og kontrabas.
Tekster i oversættelser af: Charles Kjerulf, Aakjær og Jens Louis Petersen.
Musikarrangementer: Erik Harbo. Tegninger og illustrationer: Pehr Krafft, Johan Tobias Sergel, J.G. Bruselle, Elias Martin, C.G. Pilo, Cederholm, Elis Chiewitz, Wilhelm Petersen, Wilhelm Marstrand, Alf Wallander, Søren Sørensen, Hans Lundsteen, Fritz Haack, Hanne Bonde m. fl.
Redigering: Erik Harbo i samarbejde med Bjarne Larsen Roskilde Video.
Copyright: Erik Harbo. Udgivet af Erik Harbo, Selskabet Bellman i Danmark og CDKlassisk-DK

Specialpris: Kr. 80 + forsendelsesomkostninger.
Flere oplysninger: erikharbo.dkcdklassisk.dk

Anmeldelse: Bellman i Københavns Bymuseums Havesal – Erik Harbo, sang og guitar – Lars Frederiksen, fløjte – Johan Poulsen, gambe og kontrabas. Sunget på dansk. Ca. 80 min. Bestil: BDVD1 – kun 89 Kr. 16 af Bellmans populæreste viser sunget på dansk af Erik Harbo i Københavns Bymuseums Havesal Steen Frederiksen, tidligere DR Musikchef skriver om den nye DVD: Bellman har danskerne kendt i næsten 200 år – i 1800-årene bl.a. gennem melodierne til en række af de kendteste danske syngespil, i nyere tid gennem Aksel Schiøtz’ indspilninger i 40’erne og inden for de seneste 20-30 år takket være bl.a. Povl Dissing, Nis Bank Mikkelsen og Erik Harbo. Plus naturligvis tilrejsende svenske Bellman-koryfæer som Cornelis Wreesvijk, Fred Åkerström og Martin Bagge.

Nu kan man opleve den flittigste danske Bellman-sanger live – med billeder og eminent god lydkvalitet – i en optagelse fra 1990. Har den svenske rokokos digter-stjerne Carl Michael Bellman stadig et publikum i Danmark? Ja, lige så vel som hans samtidige Mozart har det, hvis man kan forstå indholdet i Bellmans digte og hvis man skaffer sig lidt baggrundskendskab til tiden og personerne i Bellmans epistler og sange.

Og på den nye DVD med den ”gamle” koncert får man begge dele: tekster på dansk – fine oversættelser af især Jens Louis Petersen – samtidig med at sangene bliver sunget så man kan kan forstå hvert ord. Plus ind imellem fortællinger om tiden og personerne illustreret med en lang række tegninger, malerier og stik fra Bellmans tid og op til vores egen tid! Bellman digter om mennesker, han kendte, folk der færdedes i Stockholms stræder og Djurgården, drukkenbolte og ludere, militærpersoner, musikere. Hvad der skete på samfundets bund og i rendestenen bliver hævet op til en verden af mytologi med – naturligvis – Bachus som anfører for de fordrukne ”brødre”, der omgiver sig med ”søstrene”, de letlevende piger, som er Bellmans nymfer. Sange, der lever og brænder fordi de er både morsomme, tragiske, intense, overjordiske – fulde af præcist tegnede personer og elegante detaljer. Men uden musikken havde Bellman ikke overlevet. Melodier, som alle danskere kender fra bl.a. festsange og drikkeviser. De fleste tror, at Bellman selv skrev musikken, men det gjorde han ikke. Han stjal den – som det ikke var ualmindeligt dengang – fra franske syngespil, arietter, oratorier af Händel og symfonier af Haydn. Og tilpassede musikken til sine digte, så sang og musik er et hele. Med tiden har der udviklet sig to måder at synge Bellman på: Den ”realistiske”, hvor tekstens indhold udspilles dramatisk/realistisk i syngemåden. Og så den klassiske Bellman-syngemåde, hvor sangenes melodier og lyrik smelter sammen til et poetisk hele, hvor tekstens groteske eller grove indhold netop understreges af sangens og melodiens skønhed; sådan sang Aksel Schiøtz og sådan synger Erik Harbo. Den første Bellman-DVD i Danmark tager os med til koncert, hvor vi både oplever Bellman live og oplever, at gamle rokoko-digte kan leve i 2012, når man kan forstå sangenes tekst og baggrund.

Til index/top