Bellmandagen i jubilæets tegn, 12. august 2018

Søndag d. 12. august kl. 14-18

Det blev et brag af en 25-års-jubilæumskoncert d. 12. august 2018, da SBiD, Selskabet Bellman i Danmark, fejrede sit første kvarte århundrede. For nok var vejrguderne ikke med os – men det var alle musikkens og lyrikkens muser til gengæld i Store Kapel i Lyngby, som dannede rammen. Koncerten startede med, at ”Det Harmoniske Selskab” spillede Joseph Martin Kraus´s ouverture til operaen Proserpin, skrevet på foranledning af Gustav lll til det svenske hof.

Derpå fulgte den højtidelige bekransning af Bellmans buste, som blev foretaget af Lyngby-Taarbæks borgmester Sofia Osmani, inden det blev tid til fællessang, de første tre vers af FE82 ”Hvile ved denne kilde”.

Så overtog Danmarks mest kendte Bellman-fortolker, skuespilleren og sangeren Nis Bank-Mikkelsen, scenen sammen med guitaristen Jan Sommer. Og det blev til nogle af Bellmans helt store epistler, blandt andet FE48 ”Solen glimmar” og FE72 ”Glimmande Nymph”, men også mere ukendte viser blev fremført krydret med både viden og anekdoter om tiden, det svenske sprog og livets gang.

Og så var det tid til de sidste tre vers af FE82 inden pausen. Efter pausen spillede ”Det Harmoniske Selskab” en fejende militærmarch af Weyse, inden den svenske troubadour og Bellmanfortolker Thord Lindé med guitar og sang gestaltede brændevinsapostlen Jean Fredman.

Fredagen inden koncerten havde Thord Lindé spillet og sunget på Selsø Slot – og han har også tidligere optrådt i Danmark. Men for mange af de tilstedeværende var det alligevel første gang, at de oplevede Thord Lindé, som SBiD´s tidligere formand og stifter Søren Sørensen efterfølgende sagde følgende om: ”Hans tekstudtale fører os tættere på Bellmans originale stockholmske, end det man oplever hos flere andre Bellmansangere. For svensk er mange ting, og Bellman var – forestiller vi os – lige så ægte en stockholmer, som for eksempel Tom Kristensen var københavnsk.”

Det propfulde Store Kapel gav også Thord Lindé meget store klapsalver for både autenciteten – for at se og høre ham er som at se Fredman portrætteret lyslevende – og for et program, der omfattede kendte epistler som FE81 ”Märk hur vår skugga”, men også mere sjældne sungne Bellman-viser, samt for en forrygende version af FS21 ”Så lunka vi så småningom”, der blev sunget som fællessang.

Vi sluttede med endnu en fællessang, FS16 ”Er jeg født, så vil jeg leve”, der blev ledet af arrangementets konferencier Jarl Forsman. Musikken var arrangeret af Henrik Bøggild.

Til index/top